DAK Acélszerkezeti Kft

Horganyzás technológia

 

A tűzihorganyzás technológiája

 

A tűzihorganyzás a korrózióvédelem egyik legkorszerűbb formája. A bevonat hosszú élettartama, az alacsony költségek, valamint a gazdaságosság miatt igen közkedvelt eljárás a felhasználók körében. A tűzihorganyzás egyszerű, áttekinthető technológia, melynek lényege, hogy a felületi szennyeződésektől megtisztított acélszerkezetet folyékony horganyfürdőbe mártják. Itt a vas és a cink reakcióba lép, melynek során kialakul a védelmet biztosító horganybevonat. Ez különböző ötvözeti fázisokból áll, melynek fémes kapcsolata biztosítja, hogy a bevonat a külső mechanikai hatásokkal szemben igen ellenálló. Ezen túlmenően a horganyzás elektrokémiai korrózióvédelmet biztosít, mely megóvja az alapfémet a kisebb sérülések helyén is.

A tűzihorganyzás sokoldalú védelmi eljárás. Atmoszférikus igénybevétel esetén szinte minden területen alkalmazható, és bizonyos mértékig ellenáll a hő- és a vegyi hatásoknak is. A horganybevonat élettartama az alkalmazási környezet korróziós terhelésétől függően 50 évig is terjedhet. Alkalmazása azonban nem ajánlott savas és erősen lúgos közegekben.

A tűzihorganyzott acél igény esetén festhető (duplex eljárás). Ezzel tovább fokozható a védelem élettartama, illetve biztosítható a speciális követelményeknek megfelelő esztétikai megjelenés. A festés megkezdése előtt azonban tájékozódni kell a horganyzott felületek festésének speciális követelményeiről.

Az európai szabványnak megfelelően kialakított horganybevonat vastagsága minimálisan 45-85 mikrométer, de igény esetén ennél nagyobb rétegvastagságú bevonat készítését is vállaljuk próbahorganyzás alapján.

 


© 2024 DAK Acélszerkezeti Kft.