DAK Acélszerkezeti Kft

Szerkezet gyártás feltételei

 

Szerkezet gyártás feltételei

Amit tudnunk kell horganyzott szerkezetek gyártásának megkezdése előtt

 

Tervezés

A horganyzott szerkezetek gyártásának követelményeit már a tervezés során szem előtt kell tartani, ugyanis csak ebben az esetben tudjuk a tűzihorganyzást megfelelő minőségben elvégezni. A tervezés során tekintettel kell lenni a szerkezet konstrukciós kialakítására, méretére, alakjára stb.

 

Méret, tömeg

A horganyzás mártó jellegű eljárás, ezért horganyozni üzemszerűen csak akkora munkadarabokat lehet, amelyeket a technológiai kádakban el tudunk meríteni. Horganyzó kádunk hasznos mérete 12 m x 1,1 m x 2,0 m, míg daruink emelőkapacitása 5 tonna. Ha ennél nagyobb méretű munkadarabok horganyzására van szüksége, erre is tudunk vállalkozni egyedileg, de ebben az esetben a szóbeli egyeztetés feltétlenül szükséges.

 

Alapanyag-megrendelés

A horganybevonat termodiffúziós folyamatként jön létre, és ezt a folyamatot az acélban található egyes elemek (elsősorban a Si és P, de az egyéb ötvözők is) jelentősen befolyásolhatják. A katalizátorként működő elemek a reakciót felgyorsítják, hátrányosan befolyásolva a kialakuló bevonat tulajdonságait. Elsődleges figyelmet az acél Si tartalmának kell szentelni (az ún. Sandelin-görbe megmutatja a bevonat vastagságának változását a Si-tartalom függvényében), és biztosítani kell, hogy a horganyzásra kerülő acélban a Si < 0,03% vagy 0,12% < Si < 0,25%.

 

Alkatrészek gyártása, hegesztés

A horganyzás technológia követelményeinek leginkább megfelelő nyitásokat akkor lehet megvalósítani, ha ez az alkatrészek gyártása során történik. Így biztosítható, hogy a nyitások tényleg a szerkezet sarkaira kerüljenek, biztosítva a szerkezet teljes átjárhatóságát.

A horganyzás során a szerkezetben lévő feszültségek részben leépülnek, ezért előfordulhat a bonyolultabb kialakítású, asszimmetrikus szerkezetek vetemedése. Ezért nagyon fontos, hogy gyártás során a megfelelő hegesztési sorrend választásával a szerkezetbe a lehető legkevesebb feszültséget vigyük.

 


© 2024 DAK Acélszerkezeti Kft.